реклама 468

Tuesday, March 10, 2009

Моите Планини - Изгубените туристи на Витоша разказват

Моите Планини - Изгубените туристи на Витоша разказват

Изгубените туристи на Витоша разказват

Здравейте

Аз съм един от тримата изгубили се вчера. Накратко ще разкажа какво се случи. Бяхме тръгнали от Кладница към Черни връх (поне това беше първоначалната идея). Самото изкачване започнахме от Накев камък към Селимица по червена маркировка обозначена с дървени колци. Точно те в крайна сметка ни заблудиха, тъй като бяха прекалено раздалечени за да ни помогнат да стигнем до където бяхме решили.

Времето долу беше зимна приказка - меко, приятно, красиво. След като се качихме обаче над едно определено равнище всичко се промени много рязко - времето стана адско - ужасяващ вятър, сняг който се забива в кожата и очите, мъгла. В този момент трябваше да се върнем, но ние решихме да стигнем до зимната маркировка, с помоща на която да стигнем до Конярника, тъй като си мислехме че вече сме качили Селимица, а оттам до зимната маркировка според картата нямаше много път.

След това се изгубихме, изчезнаха колците, загубихме реалната представа за това къде сме - дали сме качили върха или не и къде се намираме. Положението вече беше доста плачевно защото вече се стъмваше, а ние не знаехме точно къде сме и се намирахме насред леденият ад. Тогава решихме, че трябва да се обадим на спасителите и потърсихме място за прикритие от вятъра. Скрихме се зад една средно голяма скала, която въпреки че беше срещу вятъра, не можеше да ни предпази чак толкова от ужасното време.

Оцеляхме благодарение на хората от планинската служба - ще сме им благодарни до края на живота си. Дано да им се връща доброто безкрай!!!

Няколко полезни съвета към туристите:



1. Преценето всички възможности и се подгответе за тях. Не си казвсайте, абе айде бе, няма страшно.

2. Екипирайте се за случая, не пестете пари, защото това може да ви струва живота и/или здравето, най-малко трябва да имате непромокаеми обувки и хубави якета, както и кожени ръкавици, два чифта шалоте и шапки, карта на района, колкото по-подробна, толкова по-добре, компас, запалка.

3. Ако видите, че времето се променя бързо - незабавно се върнете, не продължавайте напред каквото и да си мислите, че правите.

4. Тръгвайте със напълно заредени телефони, (ако сте на ваучер предварително проверете колко пари имате).

5. Ако имате GPS ще си спестите много главоболия.

6. Зимата избягвайте да ходите по безлюдните места на планината.

7. Ако не сте сигурни за времето не ходете никъде.

8. МИСЛЕТЕ И ПРЕМИСЛЯЙТЕ ВСИЧКО, ПОМИСЛЕТЕ СИ КАКВО РИСКУВАТЕ И КАКВА ОТГОВОРНОСТ ИМАТЕ КАКТО ПРЕД СЕБЕ СИ ТАКА И ПРЕД РОДНИНИТЕ, БЛИЗКИТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ!

9. Ако изпаднете в подобна ситуация въпреки всичко, веднага потърсете подходящо място, което да ви предпазва от вятъра, свържете се с планинските спасители, опитайте се да запалите огън, ако не можете не забравяйте, че движението означава живот, а обездвижването смърт. Тъпчете на едно място, достатъчно е да ви спаси от сериозно измръзване. Ако усетите, че замръзвате скачайте на място, после продължете да тъпчете. Удряйте крайниците си ако вече не ги чувствате, така кръвта се раздвижва. НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА, МИСЛЕТЕ ПОЛОЖИТЕЛНО!

Благодарим на всички, които мислено бяха с нас, благодарим безкрайно на спасителите и на милостивата съдба.

ПЛАНИНАТА Е КРАСИВА, НО И ОПАСНА - С НЕЯ ШЕГА НЕ БИВА. ТАМ НИЕ СМЕ ЕДНА МАЛКА ТОЧКА, ЕДНА СЛАБА ИСКРИЦА, КОЯТО ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ УГАСЕНА.


0 comments:

Post a Comment