реклама 468

Monday, March 9, 2009

Гонят туристи от хижа Селимица

Градски вестник - Всекидневник за град Перник и областта - Гонят туристи от хижа Селимица

Туристи масово се оплакват от лошо отношение на стопаните на хижа Селимица. Веднъж посетили обекта, казват, че повече няма и да помислят да се върнат там. На един му отказали да го обслужат, защото поръчката му била дребна. Друг бил обиждан и руган, трети направо изгонен. В интирнет форумите се появиха такива разкази в изобилие. Недоволни туристи свидетелстваха за лошото обслужване и пред Градски вестник. Всичко това стана причина Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Общинския съвет в Перник на свое заседание в сряда да се занимава със съдбата на хижата. Повод за вниманието на общинските съветници към туристическия обект е питане, отправено от Станко Йорданов, администратор на сайта на село Кладница (www.kladnica.com), чрез наскоро откритата виртуална приемна на общинска съветничка. Според Йорданов хижата не изпълнява функциите си на гостоприемно място за приютяване на туристите, а персоналът на заведението е изключително нелюбезен към хората. По думите му този проблем сериозно злепоставя туристическото място Селимица, и кара хора да го отбягват.


Проучването на общинската съветничка показва, че проблемът със стопанисването на хижа „Селимица" датира от много години.


Първоначално хижата е била държавна собственост. Отдадена е за стопанисване на туристическо дружество „Кракра Пернишки" като член на БТС. Още тогава хижар става сегашният наемател. По-късно държавата прехвърля собствеността на Общината и през миналия управленски мандат договорът с него е преподписан.

През април 2008г. Общинският съвет прие решение за предоставяне на двете хижи „Селимица" и „Кралев дол" на концесия. Поради сложността на законовата процедура обявяването на концесия се бави. Все още не били готови необходимите подробни устройствени планове. Решението на ОбС изрично поставя условия новата концесия задължително да е в полза на населението и туристите.

Директорът на Общинското предприятие „Спортни имоти" Румен Танев уверява от своя страна, че заради сигналите на граждани, постоянно се правят опити да накарат наемателя да подобри обслужването в хижата.

На състоялото се в сряда (21 януари 2009г.) заседание на комисията съветниците са решили да препоръчат ускоряване на процедурата за подготовка на концесията. Заради нарасналата обществена нетърпимост към лошото обслужване в хижата е направена и препоръка да се преразгледат договорните отношения с наемателя. Станко Йорданов, който е бил поканен на заседанието, е съобщил, че сегашният наемател е махнал чешмата с течаща вода пред хижата. По негова вина са унищожени условията за зимно пързаляне в района. Не е ясно и какво се е случило с Метеорологичната станция до хижата. Съветниците смятат, че трябва да бъде потърсен друг подходящ наемател, който да се съобразява, че стопанисва хижа, а не частна кръчма.


0 comments:

Post a Comment